Регламент.
Грають дві команди по 5 чоловік в кожній. 10 -11 класи. 6 чоловік 7 – 9 класі. Питання задається одночасно обом командам. Відповідає та, яка перша знає відповідь, про свою готовність вони символізують натисканням кнопки торшера на своєму ігровому столі, або підняттям руки. У випадку якщо візуально не можна визначити першість, право давати відповідь отримують обидві команди, проте одні озвучують відповідь, інші дають її письмово. На відповідь обом командам, дається 1 хвилина, якщо команда дала правильну відповідь вона отримує бал, якщо ні - хвилину отримує команда суперник. У випадку обох правильних відповідей бали отримують обидві команди. Кожне питання оцінюється в один бал. Гра іде до шести балів. Команда, яка набирає 6 балів вважається переможцем. Максимальна кількість запитань 10, у випадку рівності команд після 10 запитань переможцем вважається команда з молодшим віковим складом учасників. Для вирішення спірних питань назначається журі.
Питання для гри.
- На батьківщині в Індії сині плоди цього родича перцю та помідорів в давнину використовували як ліки проти зубного болю, до нас він потрапив з Туреччини і тепер широко культивується на півдні України.
- Він походить з Індії Цей овоч на 97% складається з води, і відповідно його харчова цінність мізерна. Для одного дикорослого його родича використовують видову назву скажений. В їжу використовують лише незрілі плоди які Росіяни називають "зеленці".
- Латинська назва цього найпопулярнішого садового дерева включає в себе слово Малюс – плід зла. Згадайте популярний біблійний сюжет і назвіть рослину.
- Цю рослину вперше знайшли іспанські конкістадори в Перу.
В ХVI столітті при королівських дворах Європи вважалося особливим шиком прикрашувати її скромними білими рожевими чи фіолетовими квітами зачіски придворних дам.
В Франції її поширенням займався дворянин, який вирощуючи її, поставив на полі варту, якій був даний наказ не чіпати злодіїв. В Росію її привіз цар, проте довгий час люди відмовлялися її вирощувати, рослину вважали отруйною. Вони замість підземної частини вживали плоди. Особливо активно протистояло цьому духівництво, що називало її чортовим яблуком. Про що йде мова?
- Індіанці стародавньої Америки не знали солі. Замість неї вони використовували цей овоч.
В Європу його привезли моряки Колумба під назвою індійська сіль, за гіркий смак, проте зараз частіше вирощують не гіркі а "солодкі" сорти.
- Ця рослина і зараз в дикому стані росте в пустелі Калахарі в Південній Африці де в багатьох місцях є єдиним джерелом води. В харківській області в місті Ізюм проводиться фестиваль цих фруктів. Завдяки новітнім досягненням генетики виведені їх безнасінні сорти, та невідь сорти з плодами кубічної а не круглої форми. ЇЇ плоди іноді вважають найбільшими ягодами на землі.
- Серед усіх культурних рослин вона має мабуть найбільше різновидів іноді дуже не схожих один на одного, за кольором господарським призначенням та зовнішнім виглядом, це результат тисячоліть відбору та селекції. В більшості її різновидів в їжу використовують бруньки, одні з найбільших в рослинному світі.
- Це стародавня вітчизняна ягідна культура, її ягоди містять надзвичайно багато вітаміну С, її назва походить від древньоруського слова, що означає сильний запах, але не неприємний, як можна подумати судячи із сучасної назви.
- Першими цю рослину почали культивувати китайці, Американці назвали її китайським агрусом. А як її назвали в Новій Зеландії.
- Його батьківщина Французька провінція Бретань, в Україні він належить до найпопулярніших видів прянощів які подають до м΄ясних страв. А проте на городах він часто перетворюється на злісного буряна.
- Цей овоч – коренеплід через багатство вітамінами, на території ЄС 3 1991 року офіційно вважається фруктом.
- Цю рослину жартома називають китайською коровою за великий вміст білка, з неї роблять майонез, муку, ковбаси, котлети, молоко назвіть рослину.
- Рослина яка культивується як фруктова майже виключно в Східній Європі. А в Японії близький вид як декоративна. Її назва походить від слова висіти.
- Ботанічна назва цієї рослини перекладається як пташина вишня, в країнах Європи її називають просто вишня, там або не культивують справжню вишню, або не розділяють ці рослини. Проте на відміну від вишні її плоди не обов’язково червоні.
- Ця рослина здавна популярна як в Європі так і в Китаї проте в інших країнах Азії невідома. Ботаніки вважають її гібридом аличі та терену. Одну з груп її сортів здавна асоціюють з Угорщиною.
- Ця рослина на відміну від своїх родичів походить з центральної Америки. Як правило її вирощують на корм худобі, проте її підсмажене насіння є ласощами, а іноді з м’якушу плодів готують кашу. Відомі також різновиди висушені плоди яких населення тропічних країн використовує в якості посуду, або з декоративною метою. В США та деяких інших країнах навчилися вирощувати плоди масою до 1 тони і навіть більше.
- Ця плодова рослина походить з Китаю проте в Європу потрапила з Ірану, що відобразилось на її назві. Через не морозостійкість вона, ще мало поширена в наших садах. Ядра її кісточок можуть бути смертельною отрутою. І в деяких народів їх використовували для страт злочинців.
- Її батьківщина Африка, конкретніше Ефіопія. В Європу її завезли турки. Хоча зараз її асоціюють переважно з двома країнами Південної Америки. За однією з легенд людство зобов’язане її використанню спостережливому пастуху, який помітивши, що кози споживши її почували себе краще, були більш жваві і не втомлювалися.
За іншою версією - честь відкриття належить настоятелю одного монастиря, який давав споживати її своїм „братам”, щоб вони не засинали під час довгих нічних богослужінь.
- Плодова рослина східно азіатського походження, серед інших квітне найраніше. Якщо вам відомі терміни "курага" "урюк" то ви напевне скажете про яку рослину їде мова.
- Цю рослину почали культивувати стародавні Вавілоняни, проте вони використовували листкову її форму відому тепер під назвою Мангольд. Тепер значно популярніші кореневі форми. Одну з них використовують як овоч, другу як кормову рослину, а третю як технічну культуру яка займає найбільші площі в Україні серед технічних культур.
21. В себе на батьківщині в Мексиці та Гватемалі цю гарно квітучу рослину використовували в їжу, адже за умов тривалого теплого періоду її підземна, багато крохмалем, частина яку ботаніки називають терміном бульбокорінь, досягає маси кількох кілограмів з одного куща. В наших умовах вона інтенсивно квітує з середини липня до заморозків, милуючи око різнобарв΄ям великих квітів. А коли внаслідок морозів надземна частина гине, то цей бульбокорінь викопують і в погребі ховають до весни.
- Шотландії є приватний ботанічний сад з колекцією рослин вживання яких смертельне для людини. Там є чемериця, мак, кокаїновий кущ, дурман, цикута та багато інших. Але на найбільш почесному місці росте рослина яка за час свого культивування забрала і продовжує забирати сотні мільйонів життів по всьому світу. З нею добре знайомі дехто з ваших вчителів і учнів. Назвіть цю найсмертоноснішу рослину.
- Назва цієї рослини перекладається з англійської як китайські яблука. Це мабуть найпопулярніший фрукт на планеті. Найбільше вирощують Бразилія США Іспанія. Вона відіграв певну роль і в найновішій історії нашої країни.
- В нас на ринках можна зустріти тільки десертні плоди цієї гігантської трави, проте в себе на батьківщині в Африці це не лише фрукти але й овочі, а також сировина для вироблення одягу мотузок мішків, тощо.
- Його назва перекладається на українську як золоті яблука з італійської, хоча різновид з плодами жовтого чи червоного кольору не основний, або ж яблука кохання з французької. Як синонім часто вживається і майже не змінена стародавня індіанська назва цих овочів. Він не має рівних серед овочевих культур за площею вирощування, в світі.
- Ще в 19 сторіччі християнські місіонери та священики вважали цю рослину деревом ледарів, і вимагали її викорчовувати, адже надто легко вона давала філіппінцям їжу питво а також матеріал для одягу та будівництва. А людина, згідно біблії повинна добувати хліб, в поті чола свого. Сьогодні Філіппіни головний світовий виробник продукції з цієї рослини. Її плоди називають горіхами і вони є одні з найбільших в світі, тому падаючи з висоти 10 – 15 метрів і більше іноді призводять то травм мешканців багатьох тропічних країн.
- Цій центрально американській рослині властива цікава ва особливість кауліфлорія, її квіти та плоди розміщені безпосередньо на здерев’янілому стовбурі. Індіанці вживали напій приготовлений з неї як гостру приплаву разом з червоним перцем. В Європі, цей напій вживають солодким і часто додають молоко. Крім того олія та порошок з плодів тієї рослини є основним компонентом найпопулярніших європейських ласощів.
28. В Японії є свято присвячене цим пізньоквітнучим рослинам, дата якого припадає на середину жовтня. Взагалі ця квітка є справжнім символом осені і коли все на квітнику гине внаслідок заморозків, вона одна продовжує милувати око і лише коли настає справжня зима, надземна її частина гине.
29. Вона буває твердою і м΄якою, перша з високим вмістом білка, друга з переважанням крохмалю її вирощують по всій земній кулі і немає жодного місяця в році коли б її не сіяли або не збирали в якомусь куточку планети, вона для багатьох народів є символом життя та достатку. В нас культивують дві форми які дуже відрізняються строками сівби, проте майже не відрізняються за часом збирання.
- Це кущ або невелике деревце, його батьківщиною є передгір’я східних Гімалаїв, першими напій з нього почали вживати Китайці, проте зараз цей напій вважають національним в таких різних країнах як Англія, Росія, Японія. Рослина і напій називається.
- На американському континенті вона лише бур΄ян, в Європі гарно квітуча декоративна рослина, в Росії та Україні головна олійна рослина. ЇЇ зображено на найвідоміший картині Ван - Гога. Ії латинська назва Геліантус. Геліос з грецької сонце, антус – квітка. Назвіть рослину.
- Судячи з назви її батьківщина Греція, проте там її ніколи не вирощували. Вона належить до стародавніх зернових культур київської русі, і її посіви за межами Східної Європи мізерні.
Каша з її зерна вважається найбільш поживною та корисною в порівняні з іншими подібними стравами.
- Вважають, що ця культура здавна була злісним бур΄яном пшеничних полів і лише на півночі де пшениця повністю вимерзала вона стала самостійною. Його Українська назва співзвучна зі словом життя.
- Популярна культура в Азії. В нас відомий білий, проте зустрічається червоний, чорний, жовтий.
Фрагмент східної поезії.
Весна надворі.
Радість в моєму серці.
Коли пальці мої торкаються.
Зеленого проростка.
Проростка чого?
- Культура яку вирощували в Україні як продовольчу декоративну та лікарську, мінімум 5 століть, в 20 опинилася поза законом. Вина всьому речовини, що містяться в її соку та траві. Одну з цих речовин назвали на честь грецького богу сну Морфея, хімічно змінивши її отримали те, чим героїчно спробували лікувати простудні хвороби, проте швидко відмовилися через швидке звикання пацієнтів, що призводило до залежності.
36. Їх є дуже багато видів дуже різноманітного забарвлення від сніжно – білого до яскраво – червоного, ще варто сказати, що їх цибулини їстівні і дуже поживні, вони славляться в кухнях багатьох народів. Крім того варто зазначити, що вони тривалий час були геральдичним символом Франції, їх зображення прикрашало королівський герб. Український поет писав про неї.
...Я умерла Зимою під тином, А весною процвіла я Цвітом при долині, Цвітом білим, як сніг білим! Аж гай звеселила... А дівчата заквітчались І почали звати
37. Ця злакова рослина тропічних широт за умов інтенсивної культури дає врожай, фантастичні 2000 – 3000 центнерів з гектару. Її аналог в наших широтах, добре знайомий усім вам коренеплід, обидві рослини технічні і використовуються для добування однієї речовини, яку ви вживаєте щоденно.
Якщо здогадаєтесь, що за речовина зможете назвати обидві культури, хоча для зарахування балів достатньо вгадати першу.
- Багато хто вважає її найкращою в своїй категорії, не лише через виняткову красу та витонченість, але і за здатність захищати себе. Вона походить з Персії. Вже в епоху Парф’янського царства були відомі майже всі її кольорові різновиди. Вона зіграла видатну роль в середньовічній історії Англії. За кольором її різновидів було названо найбільш тривалу в історії Британії громадянську війну за корону Англії. Її як правило дарують коханій людині.
- Греки та римляни називали цю рослину шерсть на дереві. Для свого розвитку вона вимагає велику кількість світла й тепла, проте ранньостиглі сорти визрівають і в Криму. Її частинки ми носимо на собі, і ними розраховуємося при покупках.
- Її вперше почали вирощувати індіанці майя, що відобразилося на одній з назв, в багатьох країнах вона основна кормова в інших одна з основних продовольчих культур. Вона дуже мінлива, час від проростання до збирання врожаю в різних сортів коливається від 70 до 300 днів. В тропіках є форми котрі досягають висоти 6-7 метрів їх плоди 60 – 80 см завдовжки.
Її широке впровадження в культуру в СРСР є одним з символів провалу політики партії в 60- тих роках минулого століття. Вона найбільш урожайна з зернових культур. В одному з музеїв Перу є скам΄янілий плід з діаметром зерен понад 5см, нажаль вони ніколи не проростуть, назвіть культуру.
|